انواع فتق و راهکار درمانی آنها

جراحی فتقدرمان انواع فتقجراحی فتق با کمترین جای اسکار و زخم

دکتر فریبرز صمدی متخصص جراحی با سالها تجربه بر روی درمان انواع فتق، در این شاخه پزشکی خود را مطرح نموده اند. ایشان تمرکز اولیه خود را بر روی درمان تخصصی فتق گذاشته اند و موفق شده اند روشی کارآمد برای درمان این بیماری را بکار ببرند. در روش تخصصی ایشان از آنجائیکه بیمار درگیر برش وسیع نمی شود نقاهت سختی را هم تجربه نخواهد کرد و جای اسکار و زخم زیادی ایجاد نمی شود. برای شروع درمان همین امروز می توانید با بخش پذیرش تماس و وقت ویزیت بگیرید.

برای درمان فوری فتق با کمترین جای زخم با ما تماس بگیرید

فتق چیست ؟

فتق که با نام هرنی نیز شناخته می شود، بیماری مربوط به بیرون زدگی هر عضو بدن از محل اصلی آن است به بیان ساده تر، فتق به معنای تغییر محل قرار گیری اعضا از بدن به حفره یا بافت مجاور آن که باعث تورم پارگی شود است. همچنین باید بدانید که این بیماری زمانی بروز پیدا می کند که یک عضو از بدن شما، از یک عضله ضعیف بیرون بزند.

علت بیماری فتق چیست؟

این بیماری در مردان بسیار شایع تر از زنان است و از اصلی ترین دلایل ابتلا به این بیماری می توانیم به افزایش سن اشاره نماییم. البته فتق ممکن است بصورت مادرزادی در پسران به دلیل نقص سیر نزولی بیضه نیز ایجاد گردد. از دیگر دلایل ابتلا به فتق می توانیم به وارد شدن فشار زیاد بر حفره شکمی اشاره نماییم که این فشار باعث پارگی ریتوان و فاسیا و عضلات و در نهایت فتق خواهد شد. باید بدانید که برداشتن اجسام سنگین بصورت یکباره و ناگهانی، بزرپی پروستات و ابتلا به سرفه مزمن از عوامل تشدید کننده فشار بر شکم می باشند.

از دیگر دلایل ابتلا به این بیماری می توانیم به انجام عمل جراحی باز شکمی اشاره نماییم که آسیب دیدگی عصب ها در زمان جراحی می تواند باعث شل شدگی عضلات و در پی آن فتق شود اما از دیگر دلایل ابتلا به فتق می توانیم به بارداری، یبوست، چاقی و اضافه وزن، سابقه خانوادگی ابتلا به فتق، فیبروز کیستیک، مصرف سیگار و تولد بصورت نارس و با وزن کم اشاره نماییم.

ابتلا به بیماری فتق با علائم و نشانه هایی همراه است که شناخت این علائم می تواند تاثیر بسزایی بر تشخیص به موقع و انجام اقدامات درمانی داشته باشد به همین جهت و با توجه به اهمیت این علائم، در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.

عوارض فتق

در صورتی که بیماری فتق درمان نشود، عوارض جدی برای بیمار به همراه خواهد داشت چرا که فتق گسترش پیدا می کند و فشار اضافی بر بافت های اطراف خود وارد می کند به همین جهت باعث ورد کردگی و درد در نواحی می شود. از دیگر خطرات آن می توانیم به فشار داخلی اشاره نماییم که دلیل آن فشار روده بر دیواره شکمی است و باعث مسدود شدن روده می شود. در این زمان بخش تحت فشار روده خون کافی جذب نکرده و بافت روده دچار عفونت می شود که می تواند خطر مرگ را برای بیمار به همراه داشته باشد. از دیگر عوارض فتق می توانیم به موارد زیر اشاره نماییم:

• ایجاد یک ناحیه ورم کرده قرمز و یا بنفش رنگ

• تشدید ناگهانی درد

• تب

• ناتوانی در انتقال باد روده

• تهوع و استفراغ

• ناتوانی در حرکت دادن روده

علائم و نشانه های ابتلا به فتق

از متداول ترین علائم فتق می توانیم به بیرون زدگی یک توده در ناحیه آسیب دیده اشاره نماییم. همچنین ابتلا به فتق می تواند دردهای شکمی شدیدی نیز ایجاد کند. اما برخی دیگر از علائم ابتلا به فتق عبارتند از:

• هرگونه بیرون زدگی یا برآمدگی فتق به رنگ قرمز یا بنقش تیره

• احساس درد در کشاله ران که با انجام هرگونه فعالیت شدیدتر می شود

• ایجاد توده و یا برامدگی دردناک در ناحیه شکم و کشاله ران

• ایجاد احساس سنگینی در ناحیه شکم و احساس تهوع

• ایجاد توده دردناک در بیضه

در خصوص درمان این بیماری، توجه به علائم آن از اهمیت بسیار بالایی بر خوردار است و باید بدانید که این عارضه بصورت خود به خودی درمان نخواهد شد و در صورت مشاهده هر گونه علائم، ضروری است سریعا به پزشک متخصص مراجعه نمایید. درمان فتق به 3 روش جراحی امکان پذیر است که جراح، با توجه به شرایط بیمار، بهترین روش را انتخاب و پیشنهاد می کند.

انواع بیماری فتق

بیماری فتق به انواع مختلفی تقسیم می شود که در ادامه به بررسی کامل آنها خواهیم پرداخت.

فتق اینگوینال

فتق هیاتال

فتق ناف

فتق شکمی

 

فتق اینگوینال

این نوع فتق که بیشتر در مردان شایع است، زمانی رخ می دهد که روده به قسمت پایینی دیواره شکم فشار وارد کند و باعث پارگی کانال اینگوینال که در کشاله ران وجود شود. همانطور که گفتیم این فتق بیشتر در مردان دیده می شود و دلیل این آن است که بیضه ها بعد از تولد، از طریق کانال اینگوینال به سمت پایین حرکت می کند و بعد از حرکت، کانال باید کاملا بسته شود اما در برخی موارد، این کانال کاملا بسته نمی شود و یک ناحیه تضعیف شده به وجود می آورد و هرگونه فشار بر این ناحیه می تواند باعث بروز فتق شود.

فتق هیاتال

فتق هیاتال، زمانی ایجاد می شود که بخشی از شکم، از محل اصلی خود خارج به سمت دیافراگم و حفره قفسه سینه حرکت کند. از آنجایی که دیافراگم عضله ای تک لایه است، منقبض شدن آن باعث ورود هوا به داخل ریه و فراهم آوردن امکان تنفس می شود. این نوع فتق بطور معمول در بیماران بالای 50 سال مشاهده می شود اما در مواردی در کودکان بصورت مادرزادی نیز وجود دارد. فتق هیاتال، رفلاکس معده – مری را در پی خواهد داشت که در طی آن محتوای معده وارد مری می شود که در این حالت بیمار احساس سوزش می کند.

 

فتق ناف

فتق ناف که در کودکان و نوزادان ایجاد می شود زمانی رخ می دهد که از طرف روده ها بر دیواره شکم، فشار وارد شود که شما می توانید متوجه حالت توده ای در نزدیکی ناف وی شوید. این نوع فتق، با قوی شدن عضلات دیواره شکم، بصورت خود بخودی برطرف می شود و تنها در صورتی که بعد از 5 سالگی برطرف نشود، نیازمند جراحی می باشد. فتق ناف در مواردی نیز در بزرگسالان ایجاد می گردد که دلیل آن می تواند مشکلاتی همچون اضافه وزن، بارداری و تجمع مایع در شکم باشد.

فتق شکمی

این نوع از فتق در زمان رخ می دهد بافت شکم در مجاورت دریچه های شکم، دچار فشردگی شود. از مهمترین دلایل ابتلا به این نوع فتق می توانیم به چاقی، بارداری و فعالیت شدید اشاره نماییم همچنین امکان بروز آن در محل جراحی نیز وجود دارد که آن را فتق برش جراحی می نامند.

پیشگیری از بیماری فتق

پیشگیری از این بیماری بطور قطعی امکان پذیر نیست چرا که می تواند ریشه های ارثی داشته باشد و یا در اثر جراحی های قبلی ایجاد شده باشد اما رعایت برخی نکات در سبک زندگی روزانه می تواند بسیار تاثیر گذار باشد که برخی از آنها عبارتند از:

• ترک سیگار

• درمان و جلوگیری از سرفه دائمی

• حفظ تناسب اندام

• کاهش فشار بر بدن در زمان ادرار و حین حرکت روده

• مصرف فیبر به منظور کاهش یبوست

• تقویت عضلات شکم به کمک ورزش

• پرهیز از بلند کردن وسایل سنگین

تشخیص بیماری فتق

بدیهی است که تشخیص بیماری نیازمند معاینه پزشکی می باشد که با بررسی ناحیه شکم و کشاله ران انجام می گردد و در صورت نیاز، آزمایشات مربوط به تصویر برداری انجام می گردد که از متداول ترین آنها عبارت است از:

• سونوگرافی شکمی

• اسکن MRI

در صورتی که تردیدی باقی بماند پزشک، آزمایشات تکمیلی را شروع می کند که ممکن است آندوسکوپی و یا اشعه ایکس باریومی باشد.

درمان بیماری فتق

در خصوص درمان فتق باید بدانید که تنها روش درمانی موثر، عمل جراحی است البته ضرورت انجام جراحی با توجه به اندازه فتق، شدت و علائم آن بخش از معاینات پزشکی مشخص می شود و در مواردی پوشیدن شکم بند، می تواند تاثیر بسزایی در کاهش علائم داشته باشد اما باید توجه داشته باشید که استفاده از شکم بند باید تحت نظر مستقیم پزشک باشد.